Kroner & broer

Hvad er forskellen på en krone og en bro på en tand?

Stærkt beskadigede tænder kan bevares med en krone. Mistede tænder kan erstattes af en bro.

Hvad er en tandkrone?

Hvis du har en ødelagt tand, der ikke kan repareres forsvarligt med en plastfyldning, vil vi anbefale en tandkrone.

En krone på en tand gør tanden mere holdbar og sikrer, at tanden ikke knækker. I andre tilfælde kan en krone være den eneste måde, du kan få et pænt og holdbart resultat på, for eksempel når tanden er misfarvet eller misdannet.

Hvad er en bro?

En bro er i virkeligheden én eller flere kunstige tænder, der kan udfylde et hul i tandrækken. Broen bygges og hæftes på dine nabotænder, så den ikke bemærkes. 

Vi kan scanne dine tænder

Vi har vi investreret i en scanner til at tage aftryk af dine tænder. Der er derfor ikke længere nødvendigt at bruge silicone til aftryk. Istedet scanner vi tænderne digitalt. Det er mere behageligt for dig, og vi kan skabe ekstrem præcision og kvalitet i pasform, udseende og funktion. Vi bruger de nyeste materialer, som giver dig pæne og holdbare tænder.

Kroner til tænder keramik/porcelæn

Kroner kan fremstilles i guld, rent porcelæn eller en kombination af metal og porcelæn (metalkeramik).

Metalkeramikkroner

Metalkeramikkroner består af en skal af guld, hvorpå der brændes et lag af tandfarvet porcelæn. De kan bruges på næsten alle tænder.

Porcelænskroner

Porcelænskroner er bedst til meget lyse og gennemskinnelige fortænder.

Her kan du læse mere om porcelænskroner og porcelænsfacader

Hvordan får jeg lavet en krone til min tand?

Før du kan få lavet en krone, skal din tand slibes til af din tandlæge. Dernæst skal der tages et aftryk af tanden.
Når din tandlæge har taget et aftryk af din tand, skal tanden beskyttes til kronen er færdig fra tandteknikeren. Derfor får du en midlertidig krone.

Forskellige slags broer til tænder

Broer fremstilles ligesom kroner i guld, porcelæn eller metalkeramik. Broer fremstilles stort set på samme måde som kroner.

Hvis de tænder, der skal bære en bro, næsten er fejlfrie, kan du få erstattet den manglende tand med en klæbebro. Så sliber tandlægen kun tænderne ganske lidt, og broen limes fast med plast. Men klæbebroer er ikke så stærke som almindelige broer, så de kan som regel kun erstatte en enkelt tand.

Andre muligheder:

  • Tænder kan erstattes med en aftagelig tandprotese.
  • Eller der kan indsættes kunstige rødder (implantater), hvorpå en krone eller en bro kan sættes fast.

Om du skal vælge den ene eller anden løsning, afhænger af dine tænders tilstand, og hvor mange tænder du mangler. Men det kommer også an på din økonomi. 

Hvilke smerter og bivirkninger har jeg risiko for at få?

Normalt lokalbedøver tandlægen dig, når dine tænder slibes til kroner og broer. Bagefter vil du som regel ikke mærke noget, men der kan godt være nogen følsomhed i et par dage. Tandkødet kan også være ømt. Når kronen/broen er cementeret fast, kan dine tænder i de første dage også godt være ekstra følsomme over for kulde eller varme.

Hvad skal jeg gøre efter behandlingen?

Det er vigtigt at holde de nye tænder med en krone eller tandbro rene. Tænder med kroner og broer skal derfor passes som naturlige tænder. Det vil sige, at du skal børste dem omhyggeligt med tandbørste og fluortandpasta og ellers holde dem rene med for eksempel tandstikker eller tandtråd.

Ved broer kan du ikke bruge almindelig tandtråd, da broens tænder hænger sammen. Men der er udviklet en speciel tandtråd, der kan anvendes ved broer.

Hvad kan gå galt med en krone eller bro til tænder?

En krone eller bro til tænder kan gå løs. Hvis ellers alt er i orden, kan du få cementeret den fast igen. Omkring hver tiende tand, der får sat en krone på eller støtter en bro, skal senere rodbehandles. Det skyldes, at nerven i tanden dør. Det kan ske dels på grund af slibningen, dels fordi tænder, der får kroner på, ofte allerede er dårlige.

Ved porcelænskroner og -broer er der desuden en risiko for, at porcelænet brækker. Det kan ofte repareres, uden at kronen/broen skal laves om. Er det nødvendigt at forsyne tanden med en rodstift for at få kronen eller broen til at sidde fast, er der en risiko for, at roden kan brække efter nogen tid.

Hvor længe holder kroner og broer på tænder?

Hvis din krone eller bro skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne.

Efter 15 år fungerer cirka tre ud af fire broer stadig. Kroner holder endog lidt bedre. Holdbarheden for de fleste kroner og broer er således lang, men du kan ikke i alle tilfælde regne med, at en krone eller en bro vil være intakt livet ud.

Bering Hus Tandlægerne i Horsens og Vamdrup har stor erfaring med kroner og broer til tænder.

Kontakt os og hør mere.

Book tid til behandling

Sunde tænder giver et flot smil.
Book en tid til behandling ved at trykke på den by hvor du holder til.
bubble