Fjernelse af visdomstænder

Hvad er visdomstænder?

De fleste får deres visdomstænder omkring 20-års alderen. Du kan få op til fire visdomstænder: To i overkæben og to i underkæben.

Navnet visdomstænder er sandsynligvis opstået, fordi man først får visdomstænder, når man er blevet voksen og vis. Visdomstænder er ikke til stor gavn. Visdomstænder er et biologisk levn fra fortiden. Med tiden er menneskets kæber blevet mindre. Tænderne – og visdomstænderne – slides ikke så meget. Derfor er der ofte ikke plads til visdomstænderne. Det kan give anledning til problemer.

 

content/roegten-visdomstand.jpg
Røntgenbillede af visdomstand
content/tandretning-efter.jpg
Bagerst kan visdomstanden lige skimtes

En del visdomstænder kommer aldrig frem i munden. De bliver liggende nede i kæben. En sådan ”usynlig” visdomstand kan ligge i kæben i mange år uden at gøre skade.

En god oplevelse

Vi vil gerne give vores patinenter den bedste viden inden de eventuelle behandlinger. Det giver en tryggere oplevelse. Herunder kan du læse mere om visdomstænder.

Problemer med visdomstænder

Der kan af og til opstå forskellige problemer i forbindelse med visdomstænderne. Det er derfor en god idé jævnligt at få kontrolleret visdomstænderne hos tandlægen.

Der er større risiko for caries i visdomstænder end det øvrige tandsæt, fordi tænderne ofte er mere ujævne i overfladen og desuden sidder mindre tilgængelige for tandbørsten. 

Ofte er der kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden. Hvis den delvist frembrudte visdomstand ikke gør skade, er der ingen grund til at fjerne den.

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

Der kan opstå betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Din tandlæge kan godt behandle betændelsen, men hvis betændelsen kommer igen, er det nødvendigt at fjerne tanden.

Nogle gange opstår en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden. Det kaldes på fagsprog paradentose. Der kan også udvikles hul i visdomstanden eller nabotanden (caries). I sådanne tilfælde kan der være behov for at fjerne visdomstanden.

I sjældne tilfælde kan der udvikles en væskefyldt blære – i fagsprog kaldet en cyste – omkring visdomstandens krone. En cyste i kæben er normalt ufarlig. Men den bør fjernes sammen med visdomstanden. Hvis cysten og visdomstanden ikke fjernes, vil en større eller mindre del af kæben blive udhulet. Tænderne kan også blive skubbet ud af stilling.

Visdomstænder fjernes, hvis …

  • visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt ses betændelse og hævelse af tandkødet.
  • der er hul i visdomstanden eller nabotanden.
  • der er fordybet tandkødslomme (paradentose) mellem visdomstanden og nabotanden.
  • visdomstanden ligger nede i kæben og ’gnaver’ på nabotanden.
  • der er en cyste omkring visdomstandens krone.

Hvis en visdomstand er fuldt vokset frem, kan den trækkes ud som andre tænder. Er tanden kun delvist eller slet ikke vokset, er en operation hos Bering Hus Implantat & Kæbekirurgisk Klinik nødvending for at få visdomstanden ud.

Hvordan fjerner tandlægen visdomstænder?

Din tandlæge tager et røntgenbillede af visdomstanden for at se, hvordan tanden og roden ligger i kæben. Uanset om tanden skal trækkes eller opereres ud, bliver du lokalbedøvet. Derfor er det relativt smertefrit at få fjernet visdomstanden.

Da du er ved fuld bevidsthed, kan du til gengæld både høre og fornemme, at der bliver arbejdet i din mund. Du skal ikke være fastende før operationen. Faktisk kan du blive utilpas på grund af lavt blodsukker, hvis du møder fastende.

En simpel tandudtrækning er som regel hurtigt overstået. Tandlægen løsner visdomstanden, hvorefter den kan fjernes.

Hvordan foregår bortoperation af visdomstand?

Såfremt det er nødvendigt at foretage en operation for at fjerne en af dine visdomstænder, lægger tandlægen eller kæbekirurgen et snit og skubber tandkødet til side for at komme ned til kæbebenet.

Ofte må der fjernes lidt af kæbebenet for at få adgang til visdomstanden. I mange tilfælde deles visdomstanden i mindre stykker, før tandlægen fjerner den. Såret lukkes til sidst med et par sting.

Det er ikke altid så nemt at fjerne en visdomstand. Derfor vurderer tandlægen, om han/hun selv skal foretage operationen, eller om operationen med fordel kan udføres af en specialist i kæbekirurgi. Mange tandlæger henviser de ”svære” visdomstænder til en specialist som Bering Hus Implantat & Kæbekirurgisk Klinik.

Hvordan har man det efter bortoperation af visdomstand?

De fleste, der får fjernet en visdomstand, har ondt bagefter. Det er dog sjældent, at almindelige smertestillende tabletter ikke kan holde smerterne nede. Det er imidlertid vigtigt, at den smertestillende medicin tages, mens lokalbedøvelsen efter operation for visdomstand fortsat virker.

Efter operationen hæver kinden op, og der kan opstå misfarvning. Men efter en uge er hævelsen som regel væk igen. Som følge af hævelse og smerte vil nogle også have svært ved at gabe normalt de første dage. Hvis du har et hårdt fysisk arbejde, bør du tage en sygedag eller to for blandt andet at mindske risikoen for efterblødning.

Kan man spise efter operationen for visdomstand?

De første dage efter, at du har fået fjernet en visdomstand, er det bedst at tygge maden forsigtigt i den modsatte side. Så samler madrester sig ikke så let i hullet, hvor visdomstanden sad. 

Som en hjælp til at holde såret rent, kan du skylle munden med Klorhexidin Mundskyllevæske 0,1 procent, indtil trådene er fjernet. Klorhexidin er et bakteriehæmmende middel. Det kan du købe på apoteket og i Matas. I tiden efter en operation for visdomstand, hvor du skyller med Klorhexidin, skal du børste tænder uden at bruge tandpasta.

Er det farligt at få fjernet visdomstænder ved operation?

Normalt er det ufarligt at få fjernet en visdomstand ved en operation. Men ved alle andre operationer er der en lille risiko for komplikationer.

I uheldige tilfælde kan der komme betændelse i såret efter visdomstanden. Det giver dunkende og stærke smerter. Hvis der er kraftig betændelse efter operationen, får du måske feber og bliver utilpas. Du får måske også en dårlig smag i munden og dårlig ånde. Det kan blive nødvendigt at komme til kontrol og efterbehandling hos din tandlæge. Måske får du brug for antibiotika.

Er der risko for gener efter operation for visdomstænder?

Hos nogle er der en lille risiko for, at følenerven bliver beskadiget. Den kan ligge tæt på visdomstandens rod. Det er blandt andet derfor vigtigt, at din tandlæge tager et godt røntgenbillede, inden han eller hun fjerner visdomstanden. Så kan tandlægen bedømme, hvor tæt følenerven og visdomstandens rod ligger.

Hvis følenerven beskadiges under operationen, kan det resultere i følelsesløshed, snurren eller en sovende fornemmelse i en del af underlæben. Heldigvis går de fleste gener over.

Det skal dog understreges, at risikoen for komplikationer efter fjernelse af visdomstænder generelt er lille.

Skal visdomstænder altid fjernes?

Nej, men er der vedvarende problemer med en visdomstand, er den bedste behandling oftest at fjerne den.

Find priser på behandlinger af visdomstænder her.

Kontakt os, hvis vi skal kigge på dine visdomstænder.

 

Book tid til behandling

Sunde tænder giver et flot smil.
Book en tid til behandling ved at trykke på den by hvor du holder til.
bubble