Visdomstænder

Hvad er visdomstænder?

De fleste får deres visdomstænder omkring 20-års alderen. Man kan i alt få fire visdomstænder, nemlig to i overkæben og to visdomstænder i underkæben.

Navnet visdomstænder er sandsynligvis opstået, fordi man først får visdomstænder, når man er blevet voksen og vis. Visdomstænder er ikke til stor gavn. Visdoms tænder er et biologisk levn fra fortiden. Med tiden er menneskets kæber blevet mindre. Tænderne – og visdomstænderne – slides ikke så meget. Derfor er der ofte ikke plads til visdomstænderne. Det kan give anledning til problemer.

Røntgenbillede af visdomstand
Røntgenbillede af visdomstand
Bagest kan visdomstanden lige skimtes
Bagest kan visdomstanden lige skimtes

En del visdomstænder kommer aldrig frem i munden. De bliver liggende nede i kæben. En sådan ”usynlig” visdomstand kan ligge i kæben i mange år uden at gøre skade.

Hvorfor opstår problemer med visdomstænder?

Der kan af og til opstå forskellige problemer i forbindelse med visdomstænderne. Det er derfor en god ide jævnligt at få kontrolleret visdomstænderne hos Bering Hus Tandlægerne i Horsens. 

Ofte er der kun plads til, at en del af visdomstanden bryder frem i munden. Hvis den delvist frembrudte visdomstand ikke gør skade, er der ingen grund til at fjerne den.

Hvornår skal visdomstænder fjernes?

Der kan opstå betændelse i tandkødet omkring en delvist frembrudt visdomstand. Betændelsen viser sig ved

  • smerte
  • rødmen
  • hævelse
  • problemer med at åbne munden helt.

Din tandlæge kan godt behandle betændelsen, men hvis betændelsen kommer igen, er det nødvendigt at fjerne tanden.

Nogle gange opstår en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden. Det kaldes på fagsprog paradentose. Der kan også udvikles hul i visdomstanden eller nabotanden (caries). I sådanne tilfælde kan der være behov for at fjerne visdomstanden.

I sjældne tilfælde kan der udvikles en væskefyldt blære – i fagsprog kaldet en cyste – omkring visdomstandens krone.

En cyste i kæben er normalt ufarlig. Men den bør fjernes sammen med visdomstanden. Hvis cysten og visdomstanden ikke fjernes, vil en større eller mindre del af kæben blive udhulet. Tænderne kan også blive skubbet ud af stilling.

Visdomstænder fjernes hvis …

  • visdomstanden er svær at holde ren, og der hyppigt ses betændelse og hævelse af tandkødet.
  • der er hul i visdomstanden eller nabotanden.
  • der er fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden.
  • visdomstanden ligger nede i kæben og ’gnaver’ på nabotanden.
  • der er en cyste omkring visdomstandens krone.

Hvis en visdomstand er fuldt vokset frem, kan den trækkes ud som andre tænder. Er tanden kun delvist eller slet ikke vokset, er en operation hos Bering Hus Implantat & Kæbekirurgisk Klinik nødvending for at få visdomstanden ud.

Hvordan fjerner tandlægen visdomstænder?

Din tandlæge hos Bering Hus Tandlægerne i Horsens tager et røntgenbillede af visdomstanden for at se, hvordan tanden og roden ligger i kæben. Uanset om tanden skal trækkes eller opereres ud, bliver du lokalbedøvet. Derfor er det relativt smertefrit at få fjernet visdomstanden.

Da du er ved fuld bevidsthed, kan du til gengæld både høre og fornemme, at der bliver arbejdet i din mund. Du skal ikke være fastende før operationen. Faktisk kan du blive utilpas på grund af lavt blodsukker, hvis du møder fastende.

En simpel tandudtrækning er som regel hurtigt overstået. Tandlægen løsner visdomstanden, hvorefter den kan fjernes.

Hvordan foregår operation af visdomstand?

Såfremt det er nødvendigt at foretage en operation for at fjerne en af dine visdomstænder, lægger tandlægen eller kæbekirurgen et snit og skubber tandkødet til side for at komme ned til kæbebenet.

Ofte må der fjernes lidt af kæbebenet for at få adgang til visdoms tanden. I mange tilfælde deles visdomstanden i mindre stykker, før tandlægen fjerner den. Såret lukkes til sidst med et par sting.

Det er ikke altid så nemt at fjerne en visdomstand.

Derfor vurderer tandlægen, om han/hun selv skal foretage operationen, eller om operationen med fordel kan udføres af en specialist i kæbekirurgi. Mange tandlæger henviser de ”svære” visdomstænder til en specialist som Bering Hus Implantat & Kæbekirurgisk Klinik.

Af og til er der behov for at fjerne alle fire visdomstænder. I så fald er det mindst ubehageligt, hvis visdomstænderne bliver fjernet i én side ad gangen. Så kan du tygge med den ikke-opererede side.

Hvordan har man det efter operationen af visdomstand?

De fleste, der får fjernet en visdomstand, har ondt bagefter. Det er dog sjældent, at almindelige smertestillende tabletter ikke kan holde smerterne nede.

Det er imidlertid vigtigt, at den smertestillende medicin tages, mens lokalbedøvelsen efter operation for visdomstand fortsat virker.

Efter operationen hæver kinden op, og der kan opstå misfarvning. Men efter en uge er hævelsen som regel væk igen.

Som følge af hævelse og smerte vil nogle også have svært ved at gabe normalt de første dage.

Hvis du har et hårdt fysisk arbejde, bør du tage en sygedag eller to for blandt andet at mindske risikoen for efterblødning.

Kan man spise efter operationen for visdomstand?

De første dage efter, at du har fået fjernet en visdomstand, er det bedst at tygge maden forsigtigt i den modsatte side. Så samler madrester sig ikke så let i hullet, hvor visdomstanden sad.

Hvis bakterier og madrester sætter sig i hullet efter visdommen, kan du få en dårlig smag i munden. Det er derfor vigtigt at holde rent ved at børste sine tænder. Du skal ikke børste omkring såret.

Som en hjælp til at holde såret rent, kan du skylle munden med Klorhexidin Mundskyllevæske 0,1 procent, indtil trådene er fjernet. Klorhexidin er et bakteriehæmmende middel. Det kan du købe på apoteket og i Matas. I tiden efter en operation for visdomstand, hvor du skyller med Klorhexidin, skal du børste tænder uden at bruge tandpasta.

Er det farligt at få fjernet visdomstænder ved operation?

Normalt er det ufarligt at få fjernet en visdomstand ved en operation. Men ved alle andre operationer er der en lille risiko for komplikationer.

I uheldige tilfælde kan der komme betændelse i såret efter visdomstanden. Det giver dunkende og stærke smerter. Hvis der er kraftig betændelse efter operationen, får du måske feber og bliver utilpas. Du får måske også en dårlig smag i munden og dårlig ånde.

Det kan blive nødvendigt at komme til kontrol og efterbehandling hos din tandlæge hos Bering Hus Tandlægerne i Horsens og Vamdrup. Måske får du brug for antibiotika.

Er der risko for gener efter operation for visdomstænder?

Hos nogle er der en lille risiko for, at følenerven bliver beskadiget. Den kan ligge tæt på visdomstandens rod. Det er blandt andet derfor vigtigt, at din tandlæge tager et godt røntgenbillede, inden han eller hun fjerner visdomstanden. Så kan tandlægen bedømme, hvor tæt følenerven og visdoms tandens rod ligger.

Hvis følenerven ligger tæt på visdomstandens rod, kan nerven blive beskadiget under operationen. Det kan resultere i følelsesløshed, snurren eller en sovende fornemmelse i en del af underlæben.

Heldigvis går de fleste gener over.

Det sker også en gang imellem, at den prop af størknet blod, der udfylder hullet i kæben efter visdomstanden, går i opløsning. Det gør meget ondt, og smerterne trækker helt op i øret. Behandlingen består i at skylle og lægge et lokalt desinficerende og smertestillende stof i hullet efter visdomstanden.

Det skal dog understreges, at risikoen for komplikationer efter fjernelse af visdomstænder generelt er lille.

Skal visdomstænder altid fjernes?

Nej, men er der vedvarende problemer med en visdomstand, er den bedste behandling oftest at fjerne den.

Find priser på behandlinger af visdomstænder her.

Kontakt Bering Hus Tandlægerne her, så finder vi en tid til din behandling.