Tandblegning

Regler for tandblegning

Tandblegning betyder at gøre tænder blegere (hvidere). Ligesom hår kan afbleges med brintoverilte, kan også blegninger af tænder ske med brintoverilte.

Siden 31. oktober 2012 må der kun anvendes 6% brintoverilte (tidligere anvendtes 15-18% ved blegning på klinikken). Blegning af tænder må kun udføres af tandlæger eller tandplejere ansat hos tandlæger.

Hvorfor får man misfarvede tænder?

Tænder kan misfarves udefra eller indefra via tandens nerve. Misfarvninger udefra er lettere at behandle end dem inde fra tanden.

De misfarvningerne skyldes farvestoffer fra mad og drikkevarer som kaffe, te og rødvin. Også tobak, lakrids og visse former for flydende medicin – for eksempel jernmikstur – kan give behov for at blege tænderne.

Misfarvninger indefra kan opstå i forbindelse med en død nerve, specielt efter slag på tanden. Herved kan der opstå blødninger inde i tanden. Blodpigmenter kan aflejres i tanden, som bliver mørk eventuelt helt sort.

Misfarvning af tænderne er en naturlig del af livet

De inde fra kommende misfarvninger kan også skyldes påvirkninger i fostertilværelsen. For eksempel hvis moderen får medicin som tetracyklin. Det indbygges i tanden under dens dannelse.

Også visse arvelige sygdomme kan sætte deres spor i tænderne. De bliver misfarvede på grund af defekt emaljestruktur.

Alderen spiller også en rolle. Når vi bliver ældre, bliver vores tænder mere gullige eller grå.

Hvordan behandles misfarvede tænder?

Når du ønsker at få hvidere tænder, retter behandlingen sig efter årsagen til misfarvningen.

Behandling af indre misfarvninger udføres ved at fylde nervekammeret op med en blegende pasta. Den skiftes nogle gange, indtil den ønskede virkning er opnået.

Resultatet af behandlingen er i de fleste tilfælde permanent, og patienten undgår at få lavet en krone på den misfarvede tand.

Hvordan undgår du misfarvede tænder?

  • Hyppige tandrensninger med afpudsning af tænderne med pimpsten og fluor.
  • Undgå stort forbrug af mad, drikkevarer eller nydelsesmidler, som giver misfarvninger.
  • I de tilfælde, hvor tænderne er så stærkt misfarvede, at de ikke kan bleges, er løsningen en eller anden form for kroneerstatning.

Tandblegning skal foregå i samråd med Bering Hus Tandlægerne eller tandplejere. Lad være med selv at forsøge at blege tænder med produkter købt i udlandet eller via internettet.

Og husk: Kun tandlæger må blege tænder.

Vil du have hvidere tænder, så kontakt Bering Hus Tandlægerne, så vejleder vi dig til den rette behandling.

Se også vores priser på tandblegninger.